Každá sobota, 19:00, v modlitebni BJB Nesvady

9.1.2016 - Mládež s Hurbanovskými

Kresťanstvo a stvorenie sveta

od Ivana Kohúta & Jána Szöllősa

V sobotu sme sa v rámci prípravy na hostí rozhodli transformovať zasadací poriadok. A verte-neverte, v štýle prednáškovej sály sme mohli usadiť všetkých poslucháčov z Imeľa, Hurbanova a Nesvád, vrátane staršovsta. :) 
Chvály uviedol Rado slovom, 8. verš 6. kapitoly Micheáša. Následne sme hlasným spevom velebili nášho Boha. Až boli z toho niektorí hudobníci zaskočení - teda ja áno. Na kajon [kachon] sa posadil Pa3k a vyskúšal si doprovod s týmto hudobným nástrojom.
Fotky z mládeže čoskoro nájdete v našej fotogalérii. Pozrite si koľko skvelých ľudí sme hostili a aj to aké dobroty pripravili šikovné ruky Anett a Lavri (v spolupráci s ďalšími ochotníkmi).


Téma

Úvod k téme a uvedenie rečníka si vzal náš brat, vedúci rady baptistov Ján Szöllős. Ivan sa popri informatike, ktorou sa živí, intenzívne venoval bádaniu argumentov pre doslovné chápanie stvorenia. Je to dobrý podklad na doštudovanie súvislostí. Kniha Genezis (1.  Mojžišova) kladie základy pre mnohé princípy:

  • Boh je stvoriteľ (Ján 1,3; Gen 1,1)
  • Hodnota človeka (Gen 1, 27)
  • Morálne zákony (Gen 1, 28-29; Gen 2, 16)
  • Manželstvo (Gen 1, 27; Gen 1, 28; Gen 2, 22-24)
  • Rovnosť ľudí (Gen 3, 20)
  • Týždeň (Gen 2, 2; Ex 20, 11)
  • Nosenie šiat (Gen 2, 25; Gen 3, 6-7)
  • Hriech (Gen 2, 17;Gen 3, 6)
  • Smrť je dôsledok hriechu (R 6,23; 1K 15, 26; Zj 20, 14; Gen 1, 29-31; Gen 2, 17; Gen 3, 6)
  • Fyzická smrť je dôsledkom hriechu (Gen 3, 19; Gen 3, 22-23)
  • Zmierenie krvou (Žid 9, 22; Gen 3, 21)
  • Evanjelium (Gen 3, 15) 

Odmietnutie Genezis znamená aj odmietnutie biblie. Pretože:

  1. ak nie Adam, tak ani Kristus (1K 15, 21-22)
  2. ak nie Ábel, tak ani ďalší svedkovia viery (Žid 11) ani proroci (Mt 23, Lk 11)
  3. ak nie od Adama po Abraháma, tak ani ďalší (Lk 3)
  4. ak nie globálna potopa, tak ani koniec sveta (2Pt 3, 5-7)

Priblížil nám množstvo teoretických  modelov a kompromisných chápaní (dni-veky, postupné stvorenie, teórie medzery, teistická evolúcia) niektorých vyjadrení knihy Genesis. Jednoduchými argumentmi vysvetlil ako tieto teórie podkopávajú učenie biblie ako celistvého celku. Napríklad: Ak si myslíme, že dni boli veky, veci stvorené v tretí deň (svieža zeleň, semenné rastliny a ovocné stromy) by predsa nemohli prežiť tieto veky bez svetla stvoreného v deň štvrtý (Genezis 1, 11-19). Alebo tiež pri postupnej evolúcii by smrťou našich predkov muselo vzniknúť množstvo fosílií.

Zaujímavým bol tiež argument podporený Jankom Szöllősom: "Evolúcia a teória postavená okolo nej vyžaduje väčšiu vieru ako veriť v Bohom stvorený svet (kreacionizmus)." - ako je napísané v biblii. Evolučné teórie vychádzajú z mnohých predpokladov a zovšeobecnených modelov.
Ivan tiež vyzdvihol dôležitosť prvej knihy Mojžišovej, podporujúc ich samotným Pánom Ježišom, ktorý citoval tieto práve text z Genesis (v Mt 19,4) rovnako odkazy na práve na túto knihu nachádzame viackrát v novej zmluve (web s odkazmi NZ na Genezis). Bolo toho veľa povedané, pre chýbajúcich so záujmom o tému odporúčam vypočuť si nahrávku z témy. Alebo si nahrávku stiahnuť aj s diskusiou.


Množstvo trefných obrázkov bolo v jeho prezentácii zo stránky AnswersInGenesis, ktorú Vám odporúčam prezrieť pokiaľ by ste chceli lepšie porozumieť téme stvorenia. :)


Nehanbite sa za Boha, v ktorého veríte
-
Veď On stvoril všetko, čo je!

1 komentár:

  1. Super článok marvel! Ako mi je ľúto, že som tam nemohla byť...teším sa na ďalšie dobré fotky a na to, keď budem mať čas vypočuť si celú tému aj s diskusiou :)

    OdpovedaťOdstrániť